Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Het bestuur van Herenboeren De Vlietstreek bestaat uit 5 mensen. Op de foto zie je staand van links naar rechts Adjana Nieuwkoop, Renate Kersten, Anna den Otter, Simone van Loon en vooraan zittend Lotte Bok. Carel van der Meij staat niet op deze foto. Hieronder stellen de bestuursleden zich persoonlijk aan je voor.

Adjana Nieuwkoop
Voorzitter (t/m 2023) & Werkgroep Community en Communicatie
-
Geboren en getogen op het platteland van Brabant ben ik opgevoed tussen de paarden, de koeien en de geiten. Hierdoor heb ik altijd al een diepe verbinding gevoeld met de kracht en de wijsheid van de natuur. Als jonge adolescent trok echter ook het mondaine leven en ben ik gaan studeren in achtereenvolgens Tilburg en Den Haag waarna ik een paar jaar heb gewoond en gewerkt vlakbij Parijs.
Terug naar Nederland met mijn lief Robert (die oorspronkelijk van het Zeeuws-Vlaamse platteland komt) wilden we the best of both worlds en kozen we voor het groen van Scheveningen. Vlakbij de cultuur van de stad maar ook om de hoek van de duinen en de bomen in het park. Met de komst van onze twee dochters raakte ik geïnteresseerd in een meer natuurlijke manier van leven en werken. En ook via mijn toenmalige Ayurvedische massagepraktijk werd mijn blik meer en meer holistisch. Ook durfde ik nog meer te vertrouwen op de kracht van de natuur (ook die in onszelf) en ging beter zorgen voor ons gezin met biologisch (dynamisch) geproduceerd voedsel, geneeskrachtige kruiden en indien nodig antroposofische geneesmiddelen.
De laatste jaren kwamen hier nog een heleboel inzichten bij. En ik werd me bewust van hoe wij als mensen alleen op een gezonde manier kunnen overleven als wij ons (juist ook offline) met elkaar verbinden om zelf te zorgen voor onder andere onze eigen voedselproductie.
En daar kwam Herenboeren om de hoek kijken. Zeer enthousiast over dit concept schreef ik me eind 2021 in voor een initiatief hier in de buurt en dit jaar zijn we met een kleine harde kern en een grotere groep geïnteresseerden daadwerkelijk aan de slag met het opzetten van Herenboerderij De Vlietstreek.

Simone Loonstra
Voorzitter (va. 2024) & Werkgroep Community en Communicatie
-
Ruim 18 jaar lang groeide ik op in een rustig dorpje in het oosten van het land, waar ik heel wat uurtjes buiten in de natuur heb doorgebracht; in de Onzalige Bossen en de Posbank, rondom ons ouderlijk huis, de moestuin van mijn vader en op de gemengde veeboerderij van een vriendinnetje. Na wat omzwervingen woon ik alweer ruim 20 jaar met mijn man Lucas en onze drie kinderen in het Haagse Valkenbos / Regentessekwartier. Een redelijk groene wijk met oog voor duurzaamheid. Waar ik als lagere schoolkind dagelijks in de natuur te vinden was, is die verbinding in de stad wat meer verloren gegaan.
Het concept Herenboeren kwam op mijn pad via vrienden, die nu met vele anderen Herenboerderij Duinstreek runnen in Noord-Holland. Ik vind het fantastisch om nu zelf een bijdrage te mogen leveren aan de opbouw van onze eigen biologische boerderij in de omgeving van Den Haag, Wassenaar en Voorschoten. Ook het community aspect van Herenboeren vind ik belangrijk. Dat we straks samen met ruim 200 leden werken aan de opbouw van de boerderij, vind ik een heel inspirerend vooruitzicht. Zo kunnen we verloren gegane kennis over hoe voedsel gezonder, duurzamer, dier- en natuurvriendelijker geproduceerd kan worden, levend houden in de community en ook weer doorgeven aan onze kinderen en andere geïnteresseerden.
Natuurlijk moet er nog heel veel gebeuren, voordat we kunnen genieten van onze eerste oogst: groenten, fruit en kruiden, en als we dat willen, ook ons eigen vlees en eitjes. Maar dit vooruitzicht drijft mij wel om nu vol enthousiasme, in e rol van secretaris, en straks voorzitter van dit bestuur, in te zetten op de ontwikkeling van Herenboeren De Vlietstreek.

Renate Kersten
Vice-voorzitter & Werkgroep Grond
-
Ondanks dat ik ben opgegroeid in Winsum, een dorp boven Groningen, was ik eerlijk gezegd nooit zo bezig met hoe ons eten geproduceerd wordt. Dat we het hele jaar door paprika’s en aubergines kunnen kopen in de supermarkt was voor mij een gegeven, waar ik maar wat blij mee was. Want ik hou enorm van koken, vooral met veel verschillende (nieuwe, vergeten of exotische) groenten. Als fooi vond ik het op vakantie dan ook heel leuk om te zien hoe wijn wordt gemaakt, of om een tropische kruidentuin te bezoeken en te zien dat kaneel eigenlijk een boomschors is. En zo ging ik me steeds meer interesseren voor hoe ons eten eigenlijk groeit, waar het vandaan komt en de hele voedselsystemen die daarachter zitten.
Maar hoe meer ik daarover ging lezen, hoe meer ik me realiseerde dat de huidige manier van voedsel produceren niet houdbaar is. Hoe het werken met monoculturen de biodiversiteit aantast, hoeveel externe grondstoffen en veevoer geïmporteerd moeten worden met enorme consequenties in het buitenland (ontbossing, verlies van biodiversiteit en inheemse gemeenschappen die hun land verliezen) en het risico dat er nieuwe (corona-achtige) ziekten ontstaan in onze megastallen…
En toen zag ik op een dag via LinkedIn iets voorbij komen over Herenboeren. Ik was gelijk verkocht! Want is het niet een prachtig vooruitzicht dat je lekker van je eitje kunt genieten met een goed gevoel, wetende dat de kippen vrij kunnen rondscharrelen tussen de fruitbomen (hopende dat dat snel weer mag…) En om samen met mijn dochtertje Chloé (2 jaar) te volgen hoe de plantjes groeien, hoe de varkens lekker in de modder rollen, etc. Na mijn verhuizing naar Voorschoten vorig jaar heb ik dan ook gelijk contact opgenomen met Herenboeren Nederland om hier in de buurt een initiatief te starten. En al snel kreeg ik een heleboel leuke en enthousiaste reacties!

Carel van der Meij
Secretaris
-
Heb ik wat met landbouw? Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen. Ik ben een stadsjongen, opgegroeid in Leiden, lang in Amsterdam gewoond en daarna wat rondgezworven: Deventer, Voorburg, Naaldwijk, en nu, met pensioen, in Voorschoten. Het huis waarin ik ben opgegroeid had niet eens een tuin. Op die plek stond de werkplaats van het bedrijf van mijn vader. Mijn ouders hadden een slagerij. Maar intussen eten mijn vrouw Gerie en ik nog maar nauwelijks vlees. Ik heb te veel gezien en gelezen waardoor de productie van vlees en voedsel in een heel ander licht kwam te staan. Dieren die op elkaar gepakt een treurig leven leiden. Intensieve veeteelt die het milieu aantast. Landbouwmethoden die de grond uitputten. Een lange lijst. Dat moet anders. Daarom werd ik enthousiast toen ik een paar jaar terug in de krant een artikel las over Herenboeren. Een plan om zelf als burgers het heft in handen te nemen en stappen te zetten op weg naar een vorm van landbouw die de grond niet uitput maar verrijkt. Door met elkaar een boerderij op te zetten die gezond voedsel oplevert en het milieu geen schade toebrengt. Dus toen ik hoorde dat er plannen zijn om in de Vlietstreek ook zo’n boerderij op te zetten hoefde ik niet lang na te denken: ik ben van de partij!

Lotte Bok
Penningmeester
-
Na een leven lang in steden te hebben gewoond, waaronder zeven jaar in Den Haag, ben ik in 2017 met mijn gezin verhuisd naar Wassenaar. Ik wilde graag onderdeel zijn van een gemeenschap en wonen met meer groen en rust om ons heen, en dat heb ik in Wassenaar ook gevonden.
Ik heb het altijd normaal gevonden om me in te zetten voor duurzaamheid, en als moeder van twee kinderen voel ik nog sterker dat we in actie moeten komen om klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit tegen te gaan. Ik tuinier graag en vind het mooi om de balans te zoeken tussen de natuur controleren en de natuur zijn gang laten gaan. In Herenboeren komen daarom veel van mijn liefdes samen: duurzaamheid, gemeenschapszin, plantjes en pionieren. Ik kijk er naar uit om als penningmeester en lid bij te dragen aan lokale, gemeenschappelijke, betaalbare en duurzame voedselproductie.

Anna den Otter
Algemeen Bestuurslid & Werkgroep Grond
-
Ik had het geluk om op te groeien in een prachtig groen gebied in de Randstad, waar zowel de bruisende stad als ook de rust en natuurlijke rijkdom van het platteland binnen handbereik waren. We hadden een grote tuin met allerhande (hobby)boerderijbeestjes – van schapen tot konijn en kippen – en kweekten in de kas en in de tuin een grote verscheidenheid aan biologische groente, fruit en bloemen. Deze jeugdervaringen hebben mij een liefde en diepe waardering voor de natuur gegeven die ik altijd heb gehouden. Ik vind nog steeds weinig dingen mooier dan de bijna explosief ontwakende natuur tijdens het ochtendgloren van een warme zomerdag, of het avondorkest van bronstige kikkers op zoek naar een liefje in de lente.
In de loop van de jaren raakte ik ook steeds meer geïnteresseerd in de link tussen voeding en gezondheid, en de meerwaarde van een meer integrale aanpak. Een integrale aanpak waar echt het oplossen van het medische probleem centraal staat, in plaats van alleen symptoombestrijding. Er is zoveel meer wat je kan doen voor je gezondheid dan we nu vaak denken, en verse, biologische onbewerkte voeding is daar een heel groot onderdeel van!
Hoe ik in contact ben gekomen met stichting Herenboeren? Ik struin al vele jaren met plezier allerhande kwekerijen en (lente)markten af op zoek naar mooie en bijzondere planten. Tijdens één van deze groene ontdekkingstochten kreeg ik de tip van de fantastische kwekers van FruitLent (mijn vaste adres voor bijzondere tomaten!) om ook eens bekijken naar de initiatieven van stichting Herenboeren. Die tip bleek een schot in de roos en toen er een lokaal initiatief werd opgestart heb ik mij meteen aangemeld.
Deelnemen aan Herenboeren De Vlietstreek geeft mij de mogelijkheid om de verbondenheid met de natuur en de grotere groene gemeenschap weer aan te halen, maar ook verder uit te bouwen. Ik zit in team Grond en als algemeen bestuurslid ben ik vrij inzetbaar om echt een “deep dive” te doen in complexe zaken waar we soms als bestuur tegenaan lopen. Ook wil ik met de groep Community en Communicatie helpen de leden enthousiast te maken voor allerhande activiteiten die samenhangen met het verbouwen en verwerken van groente en fruit. Ik kan niet wachten om samen het eerste ochtendgloren mee te maken op onze toekomstige boerderij!